Legyen a munkaasztalod Terminál az Ubuntu Linux rendszeren

Az Ubuntu rendszert rendkívül sokféle módon lehet felhasználni sokféle tevékenység megoldására, a lehetséges módok közül legtöbben ragaszkodnak a grafikus felülethez és a vele együtt járó könnyedséggel, viszont még mindig sokan vannak azok a felhasználók, akik a Terminál adta "könnyedséghez" ragaszkodnak, azaz a különféle feladatok elvégzését parancsok kiadásával érzik könnyebbnek. Nekik szeretném a következő leírást ajánlani, amelyben a korábbi cikkemben közreadott ötletekhez hasonlóan ezúttal a munkaasztal hátterét a Terminál képernyőjére cserélhetjük.


1) Előkészületek

Nyissunk egy Terminál-t (Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál) és a korábban bemutatott leírásom alapján készítsünk egy új profilt.

A profil neve legyen trans, és a legelső, Általános fülön kapcsoljuk ki a Menük mutatása... lehetőséget. A következő fülön a Kezdőcím legyen trans, a Címsor dinamikus beállítása pedig a következő beállítás legyen: Nincs megjelenítve. A Színek fülön állítsuk be a számunkra ideális színeket, amelyeket a háttéren látni szeretnénk, a Hatások fülön pedig beállíthatunk olyan háttérképet is, amelyiken a Terminál szövegei látszani fognak a megadott színekkel, vagy pedig ha a jelenleg használt hátterünk megfelelő, hogy a szövegeket kiolvassuk rajta (például valamilyen színátmenet vagy egyszínű háttér), akkor válasszuk az Áttetsző háttér lehetőséget és a vízszintes sávon állítsuk be azt, hogy mennyi legyen az átlátszóság mértéke. A Gördülés fülön, ha úgy gondoljuk zavarni fog, vagy nincs rá szükségünk, kikapcsolhatjuk a gördítősávot (Tiltva).

A profil beállítóablakát zárjuk be az OK gomb megnyomásával a beállítások elmentéséhez és nyissuk meg a Compiz beállítóablakát a Rendszer -> Beállítások -> Advanced Desktop Effects Settings menüpontról. Ellenőrizzük le, hogy be van-e pipálva a Regex Matching nevű összetevő a listában szereplők között. Lépjünk a Window Decoration lehetőségre és a Decoration windows résznél a következő legyen beírva:

!title=trans

Ezután lépjünk vissza a Compiz összetevőihez, ahol a Window rules lehetőséget válasszuk. A következő sorokba:

Skip taskbar, Skip pager, Below, Sticky, Non resizable windows, Non minimizable windows, Non maximizable windows, Non closable windows

legyen beírva:

title=trans

Ugyanitt a Size rules kattintsunk az Új feliratú gombra és az első mezőben írjuk be ismét a következő sort:

title=trans

és adjuk meg a vízszintes (Width) és a függőleges (Height) méreteket attól függően mekkora felbontásban használjuk a rendszerünket (például 1280x1024 felbontásnál a vízszintes méret 1280, a magasság pedig 1024 legyen).

Lépjünk vissza megint a Compiz összetevőihez és a Place windows lehetőséget válasszuk. A második, Fixed Window Placement fülön az első lehetőségnél (Windows with fixed positions) nyomjuk meg az Új gombot és írjuk be: title=trans. Zárjunk be minden ablakot és lépjünk vissza a Terminál-ba.


2) Használat

Terminál-ban próbaképpen indítsuk el az újonnan kialakított Terminál-unkat:

gnome-terminal --window-with-profile=trans

Ha szeretnénk, hogy minden rendszerindításkor automatikusan elinduljon, adjuk hozzá a munkamenetekhez (Rendszer -> Beállítások -> Munkamenetek) a következő parancsot:

gnome-terminal --window-with-profile=trans

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.